Wie graag een bewoner wil worden van ‘Mars One’, raden we aan te beginnen bij alles wat je moet weten over de ruimte. Alhoewel er wel wat meer nodig zal zijn, dan enkel het volgen van een levensdroom.

De organisatie Mars One

De organisatie Mars One heeft de missie voor ogen om een permanente menselijke nederzetting te verwezenlijken op Mars. Door verschillende onbemande missies naar Mars te sturen, willen ze ervoor zorgen dat er een bewoonbare nederzetting ontstaat. Nadien zouden er zorgvuldig geselecteerde en opgeleide bemanningen naar Mars vertrekken. Ondertussen zijn we al enkele jaren verder en werd duidelijk dat de financiering en uitvoering van dit plan niet gemakkelijk is. Zo moet het Mars One-team, samen met zijn adviseurs en gevestigde lucht- en ruimtevaartbedrijven, de risico’s aan deze missie evalueren en verminderen, en ook stap voor stap problemen identificeren en overwinnen. Mars One is een wereldwijd initiatief met als doel om hun missie naar Mars ook die van jou te maken.

De huidige status van de missie

Iets waar jullie wellicht allemaal interesse en aandacht voor zullen hebben, is de huidige status van de missie. Een van de grootste uitdagingen van Mars One is immers het veiligstellen van voldoende financiering om de missie vooruit te helpen in het tempo zoals wordt gepresenteerd in het Mars One-stappenplan. Uiteraard is het dan ook een logische beredenering dat de stappen enkel kunnen worden genomen wanneer er voldoende centjes in de lade liggen. In December 2016 werd de laatste update publiekelijk gemaakt via de media en die luidt als volgt:

2022: het sturen van een onbemande demonstratiemissie naar Mars. Mars One zal hetzelfde platformontwerp gebruiken als de NASA Phoenix-missie van 2007 en is van plan met dezelfde leverancier te werken (Lockheed Martin)

2024: het verzenden van een speciale communicatiesatelliet naar Mars

2026: het sturen van een robot die de vestigingslocatie zal selecteren op Mars

2029: het sturen van een tweede robot en alle hardware. De twee robots zullen de nederzetting voorbereiden en wachten op de komst van de menselijke bemanning. Levens ondersteunende systemen zullen water en een zuurstofrijke atmosfeer hebben geproduceerd voordat de eerste astronauten vanaf aarde vertrekken

2031: de eerste bemanning, vier astronauten, vertrekt en reist naar Mars in ongeveer 7 maanden

2032: de eerste bemanning landt op Mars en de hardware voor de tweede bemanning wordt voorzien

2034: de tweede bemanning landt op Mars en de hardware voor derde bemanning wordt voorzien

Sinds 2017 is ook de selectie uit 100 kandidaat-astronauten volop begonnen. Hieruit worden 3-6 groepen van 4 bemanningsleden gekozen. Ben je er niet meteen bij, geef dan de moed niet te snel op. Er zullen gegarandeerd afvallers zijn!