We weten enorm veel van onze eigen aarde en zijn al eeuwen bezig om informatie over ons zonnestelsel te vergaren. We weten al veel, maar verre van alles. Een van de vraagstukken die maar onbeantwoord blijven, is of er leven mogelijk is op een van de planeten in het heelal. Astronomie bestudeerd sterren, sterrenstelsel en planeten in ons heelal. In dit artikel bespreken we de wetenschappelijke revolutie van de astronomie.

Wetenschappelijke revolutie en Galileo Galilei

Voor de wetenschappelijke revolutie in de 17e eeuw bestond wetenschap voornamelijk uit klassiek-religieuze ideeën. De wetenschappelijke revolutie zorgde ervoor dat de klassiek-religieuze ideeën plaats moesten maken voor de huidige modern-wetenschappelijke zienswijze. Galileo Galilei is een van de bekende namen als het gaat om de stap naar de wetenschappelijke revolutie. Tijdens zijn huisarrest zag hij bijvoorbeeld dat de aarde om de zon draaide, dit nadat een andere wetenschapper, Copernicus genaamd, al had vastgesteld dat de zon het middelpunt van het heelal is. De theorie van Galileo Galilei werd als heidens gezien en dat was dan ook de reden waarom hij levenslang huisarrest kreeg. Eerder haalde Copernicus al de woede van de kerk op zijn hals met de stelling dat de zon het middelpunt van het heelal is. Het geloof is dan ook in eerste instantie de reden geweest waarom men terughoudend was met wetenschappelijke bepalingen op het gebied van astronomie.

Isaac Newton

De naam Newton zal je al snel horen tijdens een natuurkunde les. Newton leefde van 1643 tot 1727 en was een van de andere grondleggers van de revolutie van de astronomie. De weg voor de wetenschap was al enigszins vrij gelegd door wetenschapers als Galileo Galilei en Copernicus. De wet van Newton wordt nog vaak genoemd en dat heeft alles te maken met het feit dat Newton de zwaartekracht heeft ontdekt. Natuurkundige fenomenen werden door hem onderbouwd met verschillende wetenschappelijke formules. Newton heeft veel erkenning gekregen voor zijn onderzoeken, dit in tegenstelling tot zijn voorgangers. De mensen stonden steeds meer open voor de wetenschap.

De omslag naar de revolutie van de astronomie

Op de vraag wat de oorzaak is geweest van de revolutie van de astronomie moeten we een antwoord schuldig blijven. We weten niet precies waarom mensen wetenschap gingen geloven. Het vermoeden rijst dat de ontdekking van de Nieuwe Wereld mensen heeft doen beseffen dat er meer was dan alleen de cirkel waarin ze leefden. Ontdekkingsreizigers kwamen met een schat aan informatie terug naar Europa en dat is mogelijk de aanzet tot de revolutie geweest. Daarnaast gingen wetenschappers steeds meer voortborduren op de ontdekkingen van hun collega’s. Hierdoor werden deze ontdekkingen steeds nauwkeuriger en geloofwaardiger. Uiteindelijk waren de geestelijken ook overtuigd en werden de wonderen van de natuur juist gezien als teken van de kracht van God. Het heeft lang geduurd voordat de revolutie van de astronomie werd geaccepteerd, maar het was onvermijdelijk. De zoektocht naar leven in het universum en het onderzoek naar de ruimte zal ook nooit ophouden!